Uwielbiasz cieszyć się pysznymi potrawami, ale często nie masz czasu na żmudne przygotowanie wyszukanych atrakcji kulinarnych? W takim razie mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: nie musisz godzinami stać w kuchni, żeby wyczarować prawdziwe cuda na talerzu! Wystarczy zaopatrzyć się w niezawodnych pomocników – małe sprzęty kuchenne, które sprawią, że szybko i sprawnie ugotujesz zdrowe, zróżnicowane potrawy.
Z tekstu dowiesz się:
- do czego przyda Ci się krajalnica,
- jakie są zalety maszynek do mielenia mięsa,
- co zrobi za Ciebie blender kielichowy.
Dobra organizacja to podstawa efektywnej pracy – także tej poświęcanej na przygotowanie jedzenia. Na szczęście nie musisz już tu liczyć wyłącznie na siebie! W XXI wieku masz bowiem do dyspozycji szereg nowoczesnych, wyspecjalizowanych sprzętów kuchennych, które wykonają za Ciebie konieczne zadania i pozwolą Ci sprawnie przygotować nawet najbardziej wyszukane posiłki. Światło reflektorów rzucimy tu na trzy przydatne małe AGD: krajalnicę, maszynkę do mielenia mięsa i blender kielichowy. Sprawdźmy, jakie są ich supermoce!
Krajalnica – czyli tajemnica plastrów idealnych
Krojenie produktów spożywczych to zajęcie nie tylko żmudne, lecz także nierzadko męczące. Im więcej masz przed sobą siekania lub im twardsza jest dana rzecz, tym trudniej też zachować precyzję w wymierzaniu grubości kolejnych plastrów. W takiej sytuacji na ratunek przychodzi krajalnica – która sprawia, że krojenie idzie błyskawicznie i z zachowaniem idealnie prostych krawędzi wszystkich cząstek.
Wiele osób kojarzy ją głównie z wydzielaniem kromek pieczywa, ale obecnie sprzęty te mogą porcjować niemal wszystko, czego tylko dusza zapragnie. Dobra krajalnica odznacza się płynną regulacją grubości plastrów, na jakie ma być podzielony dany produkt. Dzięki niej możesz więc ukroić zarówno solidną pajdę chleba, jak i cieniutki plaster łososia na carpaccio czy sera koziego do przystrojenia minikanapek. Oczywiście jest to także sprzęt przydatny do porcjowania większych kawałków mięsa – np. na steki o odpowiedniej grubości, które będzie można następnie wysmażyć zgodnie z własnymi preferencjami.
To jednak nie wszytko! Krajalnica pozwoli Ci też bowiem w mig poszatkować warzywa i owoce. Na kanapkach mogą się więc pysznić idealnie ucięte plastry pomidora czy ogórka, zaś krążki świeżego ananasa będą wyglądały niczym z puszki wyjęte – tymczasem z pewnością okażą się bardziej wartościowe. A może chcesz przygotować zdrowe chipsy jako przekąskę na imprezę czy wspólny maraton filmowy? W takim wypadku krajalnica szybko zrobi cienkie plasterki z marchewek, ziemniaków czy bananów – reszta roboty zaś należy już do piekarnika.
Maszynka do mięsa – agent specjalny do spraw wszelakich
Maszynki do mielenia mięsa to sprzęty nietypowe z tego względu, że ich nazwa zdecydowanie nie przystaje do tego, jakie spektrum zadań mogą one wykonać. Mięso to bowiem niejedyny produkt, który da się dzięki nim przerobić na rozdrobnioną masę. Można więc przy użyciu maszynki zrobić pyszne mięsne kotlety mielone, pulpety itp. (mięso fabrycznie rozdrobnione nawet nie umywa się do tego świeżo zmielonego), ale równie dobrze sprzęt ten pomoże Ci przygotować świetne falafele z ciecierzycy czy placki warzywne. Dzięki różnej wielkości „oczek” w sitkach to Ty decydujesz, na ile drobno ma być zmielony dany produkt.
Ponadto niektóre modele maszynek do mięsa mają też specjalne przystawki szatkujące, służące do siekania np. warzyw. Jeśli zdecydujesz się na taki sprzęt, może on czasem zastąpić wspomnianą wyżej krajalnicę. Ta wielofunkcyjność maszynki do mielenia pozwala ograniczyć liczbę sprzętów stojących jednocześnie na blacie kuchennym – to zaś daje Ci jeszcze więcej możliwości manewru podczas gotowania.
Blender kielichowy – małe jest wielkie!
Czas na ostatniego bohatera naszego zestawienia, czyli blendery kielichowe. Wyglądem mogą niektórym przypominać rakietę – i coś w tym jest, mają one bowiem niesłychaną moc i wielość funkcji, zamkniętą w kształtnym, ergonomicznym urządzeniu. Ten kompaktowy sprzęt pozwala w pełni zastąpić znane nam z dawnych czasów wielkie roboty kuchenne. Blender kielichowy umożliwi Ci więc sprawne posiekanie warzyw na drobne cząstki, by przyrządzić z nich aksamitny sos, lub zmiksowanie ich na gładką zupę krem.
Niektóre modele są dodatkowo wzbogacone o specjalne funkcje – np. robienia smoothie. Dzięki temu szybko rozdrobnisz i wymieszasz owoce, ewentualnie z dodatkiem płatków owsianych, nasion czy orzechów. A może masz ochotę na orzeźwiający koktajl w upalny dzień? W takim wypadku poczujesz wdzięczność do swojego blendera za funkcję kruszenia lodu.
Czy już czujesz, że w kuchni przydałaby Ci się niezawodna drużyna sprawdzonych urządzeń? W takim razie nie ma co się wahać – automatyczne czynności możesz spokojnie scedować na sprzęty kuchenne. Ty zaś zajmiesz się wówczas całą pracą twórczą: wymyślaniem nowych połączeń smakowych, doprawianiem, degustowaniem… A ostatecznie i tak to do Ciebie będą skierowane wszelkie komplementy za przygotowanie smakowitych dań!